Kuinka minusta tuli mökkimies

Nuorempana en ajatellut oman mökin hankkimista, mutta mielelläni tietysti käytin tilaisuudet hyväkseni ja vierailin järvenrantamökeillä milloin kutsu kävi. Ajattelin aina, että omassa mökissä on liikaa työtä, sillä kaikkihan tietävät, ettei mökkeillessä ehdi tehdä muuta kuin korjata ja kunnostaa ympäriltä luhistuvaa rakennusta. Arvelin, että se olisi samanlaista kuin omistaa omakotitalo. Ovathan nekin kauniita, mutta vaativat ylläpitoa.

Kuten kerroinkin, omistin kahvilani alun perin yhtiökumppanin kanssa. Jätin tosin tarkoituksella mainitsematta, että hän sattui olemaan myös avovaimoni ja yhdessä asutimme omistusasuntoa, jonka hankimme kuvitellen jossain vaiheessa avioituvamme ja elävämme yhdessä eläkepäiviin asti. Olimme kuitenkin aika nuoria tuolloin ja yhteinen työpaikka toimi tässä tapauksessa enemmän erottavana kuin yhdistävänä tekijänä. Kun sitten tuli eron hetki ja laitettiin puoliksi kaikki muu paitsi kissa, jonka annoin exän viedä mukanaan, minulle jäi jonkin verran rahaa asuntokaupoista. Kun sitten huomasin myynti-ilmoituksen ja minulla sattui olemaan säästöjä, päätin ottaa riskin ja tehdä tarjouksen tästä mökistä. Tilaa ei paljon ole, eikä tarvitse ollakaan. Luonnonläheisyys ja äärimmäisen rauhallinen järvimaisema vetivät puoleensa uraohjusta. Erähenkinen mökki toimii loistavana tukikohtana. Aktiviteetteja täällä riittää ja se on hyvä!

Kuinka vietän aikani mökillä

Harmittaa, etten ole ehtinyt kuntoilla kaupungissa. Toisaalta ei se hölkyttely kaupungin kaduilla vedä mitenkään vertoja metsässä rymyämiselle. Täällä on loistavat puitteet monipuoliselle urheilulle. Toistaiseksi en pääse saunomaan, koska mökissä ei ole saunaa, mutta sellaisen olen suunnitellut hankkivani. Eipä tuo kylmä järvi kuitenkaan kovaa kaupunkilaiskollia pelota, vaan uskaltaudun uimaan veden viileydestä huolimatta ja koska myös vene on hankintalistalla, enpähän tarvitse kuntosalin soutulaitetta. Laitoin tilaukseen myös kunnon juoksukengät ensimmäistä kertaa elämässäni. Marjastaminen ja sienestäminen menevät hyötyliikunnasta, herkullisesta sellaisesta! Siinähän yhdistyvät huvi ja hyöty parhaimmalla mahdollisella tavalla, kun kykin ensin mättähältä mättähälle marjojen perässä ja myyn ne sitten viinereiden ja juustokakkujen päällä omassa kahvilassa parhaaseen sesonkiaikaan! Oikeissa olosuhteissa urheilukin on nautinnollista, kun sitä ei tule tehtyä hampaat irvessä ja kunnon kohottaminen yhdistyy luonnon leppeyteen. Käytännön hommatkin käyvät urheilusta, koska puuhellaan pitää hakata halot. Kieli vyön alla en kuitenkaan kuntoile. Etätöiden, ulkoilun ja mökkitöiden ohessa pidän myös erityisesti lukemisesta. Usein tosin uni ehtii tulla ennen kuin pääsen paria sivulla pidemmälle.

Kuinka mökkimies talvehtii

En aio laittaa mökkiä edes talviteloille, vaan kyllä täällä voi ympäri vuoden käydä. Täytyy toivoa, että tulee riittävästi lunta. Varmaan tuonne metsään voi ladun tehdä ja joulunhan viettäisin mökillä enemmän kuin mielelläni, mutta se saattaa jäädä toiveeksi, ettei suku pety. Onneksi vielä on jäljellä kesää. Ylös, ulos ja lenkille metsään!