Suomen parhaimmat kohteet kalastamiselle

Kun olin vasta tarhaikäinen, isä otti minut mukaansa Vanhankaupungin rantaan ja iski mato-ongen käteen. Sillä reissulla en saanut saalista, mutta leppoisa ja kärsivällisyyttä vaativa harrastus iskostui mieleeni. Oli jännittävää katsella, kuinka koho pomppi veden pinnalla ja painui sitten pikaisesti uppeluksiin. Tuleeko kalaa? Alamittainenkaan sintti ei vienyt onnistumisen iloa, vaikka se pitikin vielä palauttaa Ahdin valtakuntaan kasvamaan lisää mittaa. Niinpä innostuin kalastamisesta oikein urakalla ja siitä tuli minun ja isäni yhteinen harrastus. Äidistäni kerrottakoon, että hänen mieleensä on enemmän metsästys.

Kalamiesten kantapaikat

On muutamia aivan legendaarisia kalastusalueita, joille jokaisen kalastajan pitäisi suunnata ainakin kerran elämässään. Kalastus ei suinkaan ole välineurheilua, kuten voisi ajatella, vaan uskallan väittää, että se on kokonaisvaltainen elämys. Kalapaikat valikoituvat tietysti sen mukaan, minkä sorttista saalista halutaan. Maisemat ja vesistöjen ainutlaatuinen henki kuitenkin vetävät kalastajia puoleensa vuodesta toiseen, vaikka lempiapajilta ei aina tarttuisi koukkuun sitä kaikkein arvokkainta vonkaletta.

Tenojoki

Jos Tenojoki kutsuu, on syytä ensin perehtyä alueen kalastussääntöihin, jotka löytyvät netistäkin. Säännöt perustuvat Suomen ja Norjan väliseen sopimukseen. Eräs huomioitava asia lupa-asioiden ja säännöstön lisäksi on huolellisuus lohiloisen leviämisen välttämiseksi. Siitä syystä kaikki kalastusvälineet tulee desinfioida ennen kalastamista ja sen jälkeen. Tarkoitukseen on erillisiä desinfiointipisteitä Tenojoen kalastuslupia myyvissä paikoissa ja Inarin kalasatamassa. Lisäksi loisten leviämistä voi välttää siten, ettei tuo Tenojoen alueelle muiden vesistöjen kaloja.

Tenojoen sivuvesistöt kuuluvat Inari- ja Tenojoen kalastusalueeseen ja niitä on huima määrä. Sivustolla, josta löytyy tietoa perhokalastamisesta kyseisillä vesillä, on linkki kalapaikkakarttaan, jossa kerrotaan lisää mm. Nilijokisuun, Torvikosken, Seitaojan ja muiden alueen kalastuspaikkojen ominaisuuksista.

Kemiön Strömman kanava

Eräs monipuolisimmista kala-apajista on Kemiössä sijaitseva Strömman kanava. Missään muualla Suomessa vuorovesi-ilmiö ei ole yhtä selvästi silmin havaittavissa kuin Strömman kanavassa. Vuoroveden ansiosta kanavasta nousee niin lohta, ahventa, haukea, kuhaa kuin meritaimentakin. Laskuveden aikaan kalastaminen on tietysti turhaa, koska mieluummin kalat uiskentelevat syvissä vesissä. No, oikeastihan se on vuorovesi, joka kuljettaa kalat pois kalastajien ulottuvilta.

Koskikalastus on oma lukunsa kalamiehen kirjoissa

Järvitaimenen nappaamiseen ja kosken kohinan kuulosteluun soveltuu täydellisesti Rautalammin reitti. Tervon Äyskoskea kutsutaan muuten Lohimaaksi. Äyskoskella sijaitsee majoittumista varten hyvä hotelli ja mökkejäkin sieltä saanee vuokrata. Suomen tunnetuimmat paikat virtakalastukseen taas löytyvät Keski-Suomesta Jyväskylästä pohjoiseen ja Pielisen itäpuolelta, jossa sijaitsevat Ruunaan kosket.

Ota onkeesi ja neuvoista vaarin!

Ei ole mikään kalavale, että kalastus kasvattaa luonnetta ja laittaa mielen askartelemaan. Kun kuulee omat ajatuksensa, joutuu joko kuuntelemaan itseään, tai sitten kokee lähes autuasta rauhaa. Kannattaa lähteä kokeilemaan!