Valmiina lemmikin hankintaan

Olen jo lapsesta lähtien toivonut itselleni koirakaveria. Vapaa-aika menee yleensä luonnossa liikkuen, ja viime aikoina ajatus koirasta lenkkikaverina ponnahti taas mieleeni useita kertoja. Ulkoilu koiran kanssa antaisi uuden reippaamman merkityksen luonnossa liikkumiselle. Koirasta on paljon seuraa, sen kanssa voi harrastaa kaikenlaista, ja koiraahan kutsutaankin ihmisen parhaaksi ystäväksi. Olen tehnyt syvät pohdinnat koiran hankkimista koskien ja tullut siihen tulokseen, että vihdoin on koittanut oikea sauma koiralle.

Oletko valmis?

Tärkeintä koiraa hankkiessa on olla varma siitä, että koiralle löytyy tarpeeksi aikaa. Itselläni tätä riittää enemmän kuin tarpeeksi työn ulkopuolella. Koiran elinikä on yleensä kymmenestä vuodesta ylöspäin, joten koiraa ei tietenkään tule ottaa hetken mielijohteesta. Jokaisen koiran perustarpeisiin kuuluu riittävä määrä ulkoilua ja koulutusta, leikkiä unohtamatta.

Koirarotuja on nykyisin olemassa satoja erilaisia, joten jokaiselle koiran hankkijalle löytyy varmasti mieleinen rotu, joka sopii parhaiten omiin elämäntapoihin. Itse tein melko paljon pohjatyötä ennen kuin tein päätöksen rodusta, joka on siis labradorinnoutaja. Sopivaa koirarotua pohtiessa, kannattaa todellakin miettiä tiettyjä perusasioita.

Koiran luonne ja tarkoitus

Jokaisella koirarodulla on omia luonteen erityispiirteitä ja eroavuuksia, vahvuuksia sekä heikkouksia. Siksi onkin hyvä miettiä, mitä luonteenpiirteitä koiralta toivotaan, ja mihin tarkoitukseen koira hankitaan. Etsitkö kaveria pelkästään päivittäisille kävelylenkeille kuten minäkin, vai onko tarkoituksena harrastaa koiran kanssa aktiivisesti esimerkiksi agilityä, tai haluatko käyttää koiraasi näyttelyissä? Onko koiran tarkoitus lähteä mukaan metsästysreissuille, vai onko koiran tehtävänä vartioida pihapiiriä? On myös hyvä muistaa, että tietyt rodut vaativat esimerkiksi huolellisempaa turkinhoitoa kuin toiset. Näiden kysymysten lomassa on hyvä lähteä kartoittamaan, mitkä rodut vastaavat toiveitasi luonteenpiirteiden ja perusominaisuuksien osalta. Koska labradorinnoutaja on luonteeltaan ystävällinen, sopeutuva sekä suhteellisen helposti koulutettavissa oleva rotu, pidin sitä täydellisenä.

Millaisiin asuinolosuhteisiin koira tulee?

Jos asut keskellä pääkaupunkiseutua pienessä kerrostaloyksiössä, voivat resurssit koiran pitoon olla hieman erilaiset, kuin maalla isossa omakotitalossa asuvalla. Koiralla tulee olla tarpeeksi tilaa kokoonsa nähden, ja kuten jo mainitsinkin, sille täytyy olla tarpeeksi aikaa. Merkittävää on myös se, kuinka monta henkilöä tulee päivittäin huolehtimaan koirasta, tai tuleeko koira mahdollisesti perheenjäseneksi lapsiperheeseen. On myös hyvä miettiä etukäteen, kuka huolehtii koirasta, jos sinulle tulee yllättäviä menoja tai lähdet matkalle. 

Koiran ostaminen

Ostan tulevan labradorinnoutajani suoraan kasvattajalta. Suosittelen tätä tapaa myös muille. Kasvattajat ovat yleensä hyvin tietoisia koiriensa terveydellisestä tilasta, ja pennut hoidetaan vastuuntuntoisesti ennen luovuttamista. Kasvattajalta saa myös tarpeellista tietoa ja hyviä ohjeita siitä, miten aloittaa yhdessä pennun kanssa sen uudessa kodissa. Minulle oli itsestään selvää, että hankin koiran kasvattajalta minimalisoiden monet terveytä uhrkaavat riskit. Nyt vain odottelen, että pentuni tulee luovutusikään!